The day we made the headlines

Het drama van Dendermonde is ook de buitenlandse pers niet ontgaan. We stonden uitgebreid op de websites van de meest illustere kranten en TV-kanalen, waar men met wisselende nuance verslag uitbracht over dit trieste gebeuren. De goede vrienden van De Standaard hebben hun best gedaan om alles in kaart te brengen. Informatief, dat wel, en het kan onze ijdelheid ten zeerste strelen, maar het heeft toch ook een pervers kantje. We zijn er bijna fier op dat wij als klein landje nog eens de wereldpers halen, n’importe quoi… Zelfs tot in Brazilië toe heeft men oog voor het gebeuren. Het Jornal do Brasil titelt Monstro belga, met een foto van wijlen Heath ‘Joker’ Ledger, op wie de dader, ene Kim D., zich zou hebben geïnspireerd.

De zelfverklaarde Vlaamse Kwaliteitskrant had pagina’s te kort om de zaak te coveren. Als ik het goed heb geteld werden de eerste tien bladzijden door de Dendermonderamp ingepalmd. Alles moest aan bod komen en iedereen moest zijn zegje doen. Het is de rol van een Kwaliteitskrant om hierover genuanceerd te berichten, maar zo’n disproportioneel aantal vierkante decimeter berichtgeving doet het niveau van de krant aardig in de buurt komen van dat van Het Laatste Nieuws, waarvan de Kwaliteitskrant zich toch steeds wil onderscheiden. De mensen vragen er om, meneer.

Het is niet de eerste keer dat ik mij hier negatief uitlaat over onze pers, maar vandaag bracht nog maar eens het bewijs dat de sensatiedrang het haalt boven de inhoud en de veelzijdigheid van het nieuwsaanbod. Dat er aan de andere kant van de wereld ook veel zaken met grote nieuwswaarde gebeuren kan de krant vaak niet schelen. Een continent als Zuid-Amerika komt in onze pers haast nooit aan bod, tenzij er gijzelingen, moorden of zware verkeersongelukken (met minstens vijftien doden) gebeuren. Hoogstens een presidentsverkiezing haalt het ‘normale’ nieuws. Het dagelijkse leven, de sociale problemen en de culturele rijkdom van het continent komen nauwelijks aan bod, terwijl daar ook veel te beleven valt. Niemand is er in geïnteresseerd, meneer.

Kortom, onze Kwaliteitskranten zijn naar de u-vraagt-wij-draaien-logica geëvolueerd en dat vind ik bijzonder betreurenswaardig. Gelukkig is er nog het internet waarmee we échte Kwaliteitskranten à la Le Monde of de New York Times kunnen lezen. Arm Vlaanderen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: