New tunes on the horizon

Het is in een downloadtijdperk een huzarenstuk om een nieuw album te lanceren. Als je dat, zoals U2, via een hype wil doen komen er nog extra uitdagingen bij kijken. Hoe laat je de ene na de andere al dan niet positieve review optekenen zonder de journalisten in kwestie zelf over een kopie van de plaat beschikken? Sommigen werden voor een collectieve luistersessie uitgenodigd, maar het is niet evident om op basis van enkele minieme indrukken een deftige recensie te schrijven.

Eén ding is zeker: eenmaal een CD wordt weggegeven heb je er als artiest of platenmaatschappij geen enkele controle meer over. Het is een fluitje van een cent om alles naar mp3-formaat te converteren en op een server te plaatsen of via een filesharing-programma over de ganse wereld te verspreiden. Wie de muziek in zijn of haar bezit heeft kan er alles mee doen. Elke kopieerbeveiliging is binnen de kortste keren ontcijferd.

Toch moet de muziek lang voor de releasedatum andere mensen bereiken. Het start al bij de single die ter promotie naar radiostations wordt gestuurd. Meestal worden ze per aangetekend en verzegeld schrijven verspreid met de expliciete vermelding dat wat in het pakje zit geheim moet worden gehouden tot op een welomschreven datum. Ettelijke duizenden radiostations – althans in het geval van Get on your boots van U2 – krijgen gegeerd materiaal in handen. Eén na één zijn ze potentiële nachtmerries van de marketingmensen.

Ondertussen is ook het effectieve album, No line on the horizon, naar de iTunes en Amazon.com’s van deze wereld gestuurd. U kunt de plaat binnenkort immers bij honderden online winkels downloaden. Ondanks een afspraak van geheimhouding kan altijd wel iemand een fout maken. Zo plaatste iemand van walmart.com anderhalve week terug per abuis van elk nummer een fragment van 30 seconden online, tegen alle afspraken in. Meteen werd alles door een fan opgenomen en wereldwijd verspreid. Nu, een kleine twee weken voor het officiële lanceren van de plaat is het over en uit: No line on the horizon kon vorige nacht twee uur lang tegen betaling worden gedownload. Opnieuw op basis van een vergissing. Meteen zijn de elf nummers openbaar bezit geworden en kan iedereen met wat goede wil vanavond al de nieuwe plaat beluisteren. Net nu kondigt De Morgen aan dat je tien tickets voor een exclusieve voorbeluistering kan winnen. “Winnaars mogen zich een paar dagen verheven voelen boven de rest van de wereld want de nieuwe U2 komt pas op vrijdag 27 februari officieel uit.” Yeah right… Platen verkopen zijn dezer dagen logistieke nachtmerries.

0 gedachten over “New tunes on the horizon

Voeg uw reactie toe

  1. Het vroegtijdig uitlekken van ‘grote’ releases komt zo vaak voor dat ik me wel kan voorstellen dat het onderdeel wordt van de markteting strategie.
    Enfin, ik vind NLOTH bij elke beluistering beter worden en kan haast niet wachten tot ik het album echt uitkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: