De man die er altijd was

Met het overlijden van Edward ‘Ted’ Kennedy verliezen de Verenigde Staten zowel een instituut als de laatste grote telg van een koninklijke familie. Bij gebrek aan een echt vorstenhuis hebben de Amerikanen zich steeds op de glamour en glitter van de Kennedy’s gefocust. De gegoede familie uit Massachusetts bracht een drietal vlotte jongens voort die voorbestemd waren om het land te leiden, maar enkel John Fitzgerald schopte het tot president totdat hij in 1963 werd vermoord. Dallas & Oswald, weet u wel… Ook Bobby, die mogelijk nog meer uitstraling dan zijn broer had, zag nooit zijn kleinkinderen. Hij werd, in volle campagne voor de presidentsverkiezingen, in 1968 in Los Angeles vermoord. In vijf jaar tijd waren twee iconen van het toneel verdwenen. Twee mannen die het nieuwe, moderne Amerika symboliseerden hebben nooit hun ambities ten volle kunnen realiseren. De derde in de rij, Edward, schopte het noch tot minister, noch tot president, maar kon zich vanuit zijn functie als senator beter dan wie ook naar het centrum van Washington laveren.

Ondanks het feit dat hij met zijn 77 lentes niet stokoud is geworden bekleedde hij langer een publieke functie dan dat John of Bobby ooit hebben geleefd. In de Senaat was Kennedy een instituut geworden; de uitdrukking ‘Senator Kennedy’ zelfs een begrip. Hij deed in zijn lange carrière in de hoge vergadering – 47 jaar – meer dan 2500 wetsvoorstellen, waarvan een kwart effectief haar weg naar de Amerikanen vond. In alle grote issues van de laatste halve eeuw kon Kennedy met een gezaghebbende stem spreken. Hij was iemand die er altijd was en nooit verlegen om zijn mening te zeggen.

Zelf was hij niet onbesproken. Hij stond door zijn vaak flamboyante levensstijl meer dan eens in de roddelpers. Het ongeval waarbij een medewerkster aan de campagne van zijn broer omkwam is nooit echt opgehelderd. Kennedy leek van deze smet op zijn blazoen de laatste kwarteeuw geen last meer te hebben. Tot aan zijn ziekte reisde hij het land rond om zich voor zijn grote droom – gezondheidszorg voor iedereen – in te zetten. Net op het moment dat Barack Obama zijn grote hervormingen in de gezondheidszorg wil doorzetten verliest de president zijn prominente bondgenoot. De Verenigde Staten nemen afscheid van een kleurrijk figuur.

Dit artikel in de New York Times geeft een mooi beeld van Kennedy’s leven.

0 gedachten over “De man die er altijd was

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: