Japan Earthquake

<!–googlejapan–>Al Japan wat de klok slaat dezer dagen. De aardbeving was ernstig, de tsunami zaaide dood en vernieling en het valt nog af te wachten of een ernstig nucleair incident een triple disaster genereert. Op het internet is er gelukkig heel wat informatie beschikbaar. Bij elke ramp of internationaal belangrijke gebeurtenis bundelt Google essentiële gegevens. Op deze pagina staat alle nuttige data, mét een boeiende kaart. Real-Time Earthquakes is dan weer een Google Earth-plugin waarmee alle aardbevingen van de voorbije dagen worden geregistreerd. Het zijn er meer dan u denkt.

Uitgebreide real-time info over de situatie ter plaatse staat dan weer op de website van het Japan Meteorological Agency. Het U.S. Geological Survey geeft aanvullende kaarten vrij. Kranten zoals de Los Angeles Times maken animaties van de ramp, terwijl de New York Times de schade inventariseert, net zoals de Washington Post dat doet.

National Geographic toont sprekende beelden, terwijl onderstaande kaart satellietfoto’s van de zaak weergeeft.

Datzelfde NG heeft een eigen rubriek earthquakes, terwijl Wikipedia je het wereldwijde web opstuurt om meer te weten te komen over de Great Kantō earthquake van 1 september 1923, toen meer dan de helft van de gebouwen in de Tokyo-Yokohama-agglomeratie werden verwoest. Meer dan 140.000 mensen vonden toen de dood in een aardbeving die (iets) minder krachtig was dan die van 11 maart 2011. Alles wordt hier in bewegend beeld gebracht, terwijl de Brown University een trits foto’s van de catastrofe digitaliseerde.

Ten slotte staat hier een kort relaas van een bezoek dat ik twee jaar geleden aan de kerncentrale van Doel bracht. Het klinkt dezer dagen misschien allemaal wat ongeloofwaardig, maar toen hadden we de indruk dat dit écht wel een veilige bedoening was. De rondleiding eindigde net voor de nucleaire zone. Dichter bij de kernreactor komen zonder ernstige bestraling oplopen was onmogelijk. Electrabel deed uiteraard alle moeite om haar PR te verzorgen, maar zelfs met een kritisch oog verlieten we Doel met een gerust gemoed.

En ondertussen deed Khadafi lustig verder. Rudi Vranckx was dezer dagen liever iets meer in beeld gekomen. Prioriteiten stellen is in deze wereld een huzarenstuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: