De geest van Siegfried Bracke

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 maakte het grote publiek voor het eerst kennis met een omvangrijke mediatisering van de verkiezingen. Voorheen bleef verkiezingskoorts beperkt tot saaie debatten en Uitzendingen door Derden. Met Bracke en Crabbé werd het politieke debat op een gemoedelijke manier in de huiskamer gebracht. Beide heren leken zelfs sympathiek over te komen en lanceerden tussendoor een nog piepjonge Freya Van den Bossche. De jongedame maakte een goede beurt op de buis en enkele weken later ook in de urnes; een schepenmandaat werd haar deel. Puik werk, maar jammer genoeg ging de openbare omroep rabiaat op dat elan verder. De politiek dichter bij de mensen brengen werd haar missie en de instrumenten geperfectioneerd. Tegen het begin van het vorig decennium was de gsm en het internet intussen breed ingeburgerd en daar speelden Bracke en co gretig op in: met stemtesten werden de verkiezingen één groot totaalspektakel. In shows met kijkcijferrecords voelde men de grote kanonnen rechtstreeks aan de tand. In twee zinnen moesten de heren en dames politici een bijzonder complexe materie vertalen. Wie toen nog nuance in de boodschap kon leggen was een échte crack, maar verder dan goed ingestudeerde oneliners kwam men vaak niet. Pour les besoins de la cause, uiteraard. De diverse politici hadden de regie niet meer in handen.

Een extra externe controle op het politieke gebeuren is natuurlijk niet slecht. De tijd dat de top van de BRT op het matje werd geroepen voor de minste inbreuk op ’s lands belangen ligt al een eindje achter ons. Jammer genoeg begon de zaak nu langzaamaan naar het andere uiteinde van het spectrum over te hellen. De term debilisering van de politiek viel. En daar werd de sterpresentator van de VRT stilaan het symbool van. Siegfried Bracke bleef het maar herhalen: “Maar meneer, leg dit standpunt nu eens eenvoudig uit, want de mensen begrijpen dat niet.”. Of dit iets zei over de verwoording van de politicus dan wel over Bracke’s mening over de intellectuele vermogens van de medemens laten we in het midden, maar het was een evolutie die niet meer te stoppen viel. In zijn kielzog volgde een deel van de geschreven en online pers. We zouden het geweten hebben.

Ondertussen zit de Gentenaar veilig aan de andere kant van de microfoon. De media bleef, eerlijk is eerlijk, consequent, want bij zijn overstap hebben ze ook de beerputten opengetrokken. Bracke moest even door het vagevuur toen men hem herinnerde aan zijn Valère De Scherp-columns in een blad uit socialistische middens. Of er toen van un parfum de double jeu sprake was laten we in het midden, maar het deed op zijn minst onze wenkbrauwen fronsen. Feit is dat ook hij het recht heeft om zich als politicus te engageren, zelfs bij een partij waar hij zich eerder niet toe rekende.

Die lange jaren als journalistieke moraalridder lieten toch een wrange nasmaak achter, want zijn erfenis is nog lang niet uitgewerkt. Integendeel: ik stoor me nu écht wel mateloos aan de manier waarop deze gemeenteraadsverkiezingen gecoverd worden. In elk programma worden we ermee om de oren geslagen. Peilingen, hoe (on)betrouwbaar ook, worden meteen aan de protagonisten voorgelegd: voor minder dan een reactie in de vorm van een oneliner is men niet thuis. Via deredactie.be kunnen we rechtstreeks onze vragen aan de politici in kwestie stellen. Elke stad wordt op de rooster gelegd; vaak zijn de diverse journalisten bijzonder vertrouwd met de gevoeligheden van elke locatie die een dissectie ondergaat. Campagnestunts en -filmpjes worden tot op de bodem geanalyseerd en geridiculiseerd. Kortom, de extreme overload aan informatie van de voorbije weken moeten één groot doel dienen: de kiezer zo goed mogelijk informeren zodat hij en zij de beste keuze kunnen maken.

Sta me toe dit toch als een ernstige belediging van mezelf en van een groot deel van de zogenaamd mondige burger te beschouwen. Er bestaat ook nog zoiets als een overtuiging. Verkiezingen zijn geen supermarkt waarin je het product dat je op dat specifieke moment nodig hebt kan aanschaffen. Wat die overtuiging ook is doet er niet zozeer toe, maar constant met deze hulp-om-een-goede-keuze-te-maken geconfronteerd worden is er écht wel te veel aan. Wie het nodig heeft is heus wel zelf in staat om informatie te verzamelen. Zeg mij wat er gebeurt, maar behandel mij niet als klein kind. Ik word er horendol van.

Bovendien is het constante opvoeren van de kandidaten als mensen die per se aan een elandtest moeten worden onderworpen niet eerlijk. Voor vele duizenden mensen die zich in de arena werpen is er héél véél moed en inzet nodig. Een kandidaat-politicus is niet per definitie iemand die overal in thuis is en aan een al dan niet ernstig kruisverhoor moet worden blootgesteld. Alles vereist een leerproces. We zouden er verdomd fier op moeten zijn dat er nog veel jonge en minder jonge mensen kleur willen bekennen. Want, u weet het: als je in dit land een kleur hebt, heb je ook een kleur. En dat draag je levenslang mee. Sabel ze dan ook niet met de minste pennentrek neer. Achter elke kandidaat staat trouwens nog vaak een gans team dat ook weken- en maandenlang het beste van zichzelf geeft. Uiteraard: beide kanten hebben met exposure te winnen, maar wie aan de mengtafel zit heeft het uiteindelijk het laatste woord. Die moet dan ook zijn of haar verantwoordelijkheid opnemen.

De geest van Siegfried Bracke dwaalt nog rond in de politieke arena ver buiten de Gentse grenzen. Moet dat nu écht zo’n spektakel worden? Het lijkt bijwijlen op een slechte Hollywoodversie van nobele volksverheffing. Na de verkiezingen, als alle wonden gelikt zijn, mag er wel eens een ernstig maatschappelijk debat worden gevoerd. Waarna men terug overgaat tot de orde van de dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: