Wie braaf is de roe

De commies valt veel te verwijten, maar in één ding blonken ze uit. Collectivisering bracht op veel plaatsen ook een groter aanbod aan publieke voorzieningen mee. In Odessa zagen we bij elk verpauperd huizenblok een even aftands speelpleintje. Vaak was het niet meer dan een gammele schommel, een geroeste wipplank of een wankele glijbaan, maar er was ten minste iets waar de kinderen zich tot op de dag van vandaag mee kunnen vermaken. Mens sana in corpore sano. En het gaat verder. Zowel in het kuuroord aan de Zwarte Zee als in Kiev en Budapest zijn grotere boulevards en kruispunten intelligent ondertunneld. De Khreshchatyk, die in de Oekraïense hoofdstad het legendarische Maidan doormidden snijdt, heeft een ondergrondse doorgang die de ene helft van het plein met de andere verbindt. Uiteraard ideaal voor al dan niet vermomde troepen, maar in vredestijd zorgt het voor een vlotte en veilige circulatie. Idem in Budapest: op het brede Kalvin Ter kan je via een intelligente onderaardse kruising zonder enige vertraging elke hoek van het plein bereiken. Dergelijke constructies zouden mijn dagelijkse oversteek van de Antwerpse Van Ertbornstraat en Frankrijklei een stuk eenvoudiger maken.

Maar bovenal blonk Budapest uit in de beschikbaarheid van de publieke voorziening der publieke voorzieningen: openbare toiletten. Op talloze plaatsen kon je tegen een minimale vergoeding een grote of minder grote boodschap kwijt. Zelfs na het beklimmen van de steile Varhegy – via funiculaire uiteraard – kan je op een steenworp in een klein kamertje terecht. Plaspunten waren zelden zo talrijk aanwezig. Handig voor de eigenaar van de nerveuze blaas.

CQiCslrWIAARyGIIn België tieren ze minder welig. Soms vind je ergens een verdwaalde piscijn naast een kerkmuur; in de meer geavanceerde uitgaanscentra staat er wel eens een mobiele urinoir op de plaats waar er bijzonder veel nood aan is. Maar het blijft een exclusief mannelijke aangelegenheid. Rest nog de stations waar beide geslachten doorgaans terecht kunnen. Laten we eerlijk zijn: de NMBS had tot nog toe een aanvaardbare reputatie in deze. Zelfs het station van het West-Vlaamse Kortemark – als oord bezwaarlijk een schoolvoorbeeld van hyperactiviteit te noemen – had in een bijgebouwtje voor beide geslachten een toilet. Intussen is het station door een automaat met noodknop vervangen en verdwenen de toiletten achter slot en grendel. Andere stationstoiletten zijn er wel nog; zo kan je in Gent-Sint-Pieters terecht tot een bepaald uur in de avond, waarna een nachttoilet het roer overneemt. Wellicht is dat in andere grote centra eveneens het geval, zij het dat er na de avondsluiting niet overal een nachttoilet aanwezig is.

Niet zo in Waregem, onze nieuwe thuis. Toen we zaterdag een persoon in nood in het NMBS-station van de Stad in Galop de weg naar het toilet wezen kwam bovenstaande boodschap te voorschijn. En Twitter gaf een antwoord.

//platform.twitter.com/widgets.js

Iedereen kookt wel eens van woede. Het is niet meer dan terecht dat de kuisploeg haar ongenoegen uitschreeuwt. Dat kan in deze omstandigheden niet luid genoeg gebeuren. Maar is een al dan niet definitieve sluiting wel een goede oplossing? Tot voor kort kon je enkel toegang tot de toiletten krijgen door de sleutel aan het loket te vragen. Geen probleem: als je op die manier én vandalisme kan voorkomen én je behoefte kan doen, dan kunnen we deze gulden middenweg perfect begrijpen. Maar dat was zaterdag niet meer het geval. Daar stonden we dan. De man had al twintig minuten voor de gesloten deur van een treintoilet gestaan. Gelukkig kon ons bloedeigen toilet op een boogscheut van het station soelaas bieden. Maar niet iedereen woont op een boogscheut van het station.

Op haar website maakt de NMBS geen melding van de aanwezigheid van een regulier toilet, maar een gehandicaptentoilet zou er wel zijn. Wat je niet uitdrukkelijk vermeldt kan ook niet tegen je gebruikt worden.

stationwaregem

Het voorval doet vragen rijzen. Is dit een al dan niet welgekomen reden om een vorm van elementaire dienstverlening af te bouwen? Stations die door een automaat werden vervangen verloren al hun toiletten, maar zullen nu ook de middelgrote centra stelselmatig volgen? Sneuvelt deze noodzakelijke service onder het mom van besparingen? Voor meer gefundeerde uitspraken zouden we de proef verder op de som moeten nemen, maar deze ervaring leert dat er toch een probleem is.

We willen uiteraard de commies niet terug, maar een debat over openbare toiletten mag er wel komen. In de huidige omstandigheden krijgen de braven de roe. En dat zou niet mogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: